Granica funkcji wielu zmiennych
Lozo: Oblicz granicę funkcji, jeśli takowa w ogóle istnieje:
| | 2y3 | |
lim (x,y − > 0,0) |
| |
| | x2+y2 | |
Hmm, gdy podstawię 2 ciągi, np:
w obu przypadkach wychodzą nieskończoności...
Ewentualnie:
x
2+y
2≥2|xy|
Podstawiając za x
2+y
2 = 2xy, ale wychodzi 0/0, więc ten sposób też odpada...
Nie wiem czy tak ma być. Ktoś ma jakiś inny pomysł może?
20 mar 21:40
Lozo: Ewentualnie może ktoś wie jak na wolframalpha oblicza się granice funkcji wielu zmiennych, to
ułatwiłoby znacznie sprawę...
20 mar 21:45
Krzysiek: zamień na współrzędne biegunowe
20 mar 21:51
Lozo: Uhm, a mógłbyś bardziej rozwinąć? Wiem, że muszę za y=rsinα, x=rcosα
Tylko co dalej?
20 mar 22:00
Krzysiek: gdy x,y →0 to z tego wynika że r→0
więc granica 2rsin3 α zmierza do zera (sin ograniczony)
20 mar 22:01
Lozo: Aha, dziękuję
20 mar 22:06