Ciągi
Baś: Akcja "podaruj mi minutę snu" , czyli ciągi.
Poproszę
wskazówki, bo czas się nauczyć
| | 1+√5 | |
Iloraz pewnego ciągu geom. wynosi q= |
| . Udowodnij, że każdy wyraz tego ciągu, |
| | 2 | |
począwszy od trzeciego, jest równy sumie dwóch poprzednich wyrazów.
Zrobiłam coś... takiego:
Teza:
a
n+2=a
n+1+a
n
a
1*q
n+1=a
1*q
n+a
1*q
n−1 /:a
1
q
n+1=q
n+*q
n−1
podstawiam...
loading...
L=P.
Czy to będzie jakikolwiek dowód? Jakiś niewprost? Czy cokolwiek?
20 mar 21:34
Baś: A ja podbijam....
20 mar 21:42
ICSP: Basiek wracaj do starego nicku
20 mar 21:52
Baś: Nie czepiaj się mnie
20 mar 21:54
ICSP: To weź się uspokój i wróć do starego nicku
20 mar 21:57
Baś: NIE.
20 mar 21:57
rumpek:
W sumie z tego co napisałaś:
q
2 = q + 1
q
2 − q − 1 = 0
Przekształcałaś przy pomocy równoważności więc gites jest
20 mar 22:02
Tragos: no to nie będzie odpowiedzi do zadania
20 mar 22:03
Tragos: aj..
20 mar 22:03
Baś: Hahahaha
20 mar 22:03
Mila: wskazówka;
an, an+1,an+2 −trzy kolejne wyrazy
an+2= an+an+1
a1*qn+1= a1*qn−1+a1*qn
⇔qn+1= qn−1+qn
qn+1− qn−1−qn=0
dalej działaj.
20 mar 22:04
rumpek:
| | 1 + √5 | |
Lub wprost za q podstawić q = |
| i otrzymamy 0 = 0 (L = P) |
| | 2 | |
c.n.u.
20 mar 22:06
Baś: Tylko, że ja w zasadzie wyliczyłam...
tam, gdzie jest "podstawiam.... loading" jest podstawie q podanego w zadaniu...
L=P. Z czego by wynikało, że teza założona wcześniej jest słuszna...
Ale nie wiem, czy tak mogę. Wręcz myślę, że nie
20 mar 22:06
Vax: | | 1 | |
Możesz, tezę przekształcasz równoważnie do q = 1+ |
| (*) a następnie podstawiając dane q z |
| | q | |
wyrażenia widzisz, że (*), czyli teza jest prawdziwa
20 mar 22:12
Baś: Tak zrobiłam....
nie, żeby coś.

Dziękuję wszystkim za odpowiedź. Zaraz pewnie znów coś wrzucę, bo błądzę wśród ciągów jak
dziecko w ciemności....
20 mar 22:15
ICSP: Szanowny
Vax 
Witam Ciebie bardzo serdecznie

Chciałbym się spytać w jaki sposób zdobyłeś swoją wiedzę odnośnie : "mod" oraz udowadniania że
coś jest liczba pierwszą

Sam dałeś radę opracować ten materiał czy ktoś ci pomagał?
20 mar 22:16
Mila: Basiek, zobacz zadanie Andrzeja − ciekawe z ciągów.
20 mar 22:20
Baś: Mila patrzę. Widzę. Nie jest takie trudne, ale fakt, dość specyficzne chyba
20 mar 22:27
Baś: Ja mam coś takiego:
W pewnym ciągu geometrycznym, złożonym z
2n dodatnich wyrazów, iloczyn pierwszego i
ostatniego wyrazu wynosi 10'000. Znajdź sumę logarytmów dziesiętnych wszystkich wyrazów tego
ciągu.
Więc:
a
1*a
2n=10'000
a
12*q
2n−1=10'000
Szukamy:
log
10a
1+ log
10 a
2+...+log
102n= log
10(a
1*a
2*...*a
2n)= log
10(a
12n*q

)
W sumie, nie mam pojęcia, do której potęgi to q...
20 mar 22:37
Jack:
zauważ, że a1a2n=a2a2n−1=...=anan+1=10000
20 mar 22:50
20 mar 22:52
AC:
log(a12n*q2n(2n−1)/2)=2nlog(a1*q(2n−1)/2)=2n log102=4n
20 mar 22:52
rumpek: Vax na matematyka.pl ?
20 mar 22:53
Vax: Istotnie
20 mar 22:54
Saizou : Vax człowiek ja ciebie podziwiam
20 mar 22:54
Baś: Jack,
AC− dziękuję.
Ja sobie to jednak jutro przeanalizuję, te Wasze odpowiedzi na spokojnie, bo w tym momencie
widzę już tylko rozmazane literki.
20 mar 22:55
rumpek: wiadomo
20 mar 22:55
ICSP: Dziękuje
Vax za ten link

Postaram się poczytać o tym w wolnej chwili.
20 mar 23:12
Baś: ICSP będzie czytać...
<Czeka na tę chwilę>
20 mar 23:14
ICSP: teraz też czytam. Tylko co innego
20 mar 23:20