?
wolf: | | x | |
wykaż ze rownanie x2 − x +1 = |
| nie ma rozwiązań w zbiorze liczb całkowitych |
| | x+1 | |
20 mar 20:57
Tragos: D: x ≠ −1
(x2 − x + 1)(x + 1) = x
x3 + x2 − x2 − x + x + 1 = x
x3 − x + 1 = 0
i tutaj możesz skorzystać z tw. o pierwiastkach wymiernych wielomianu
w(x) = x3 − x + 1
w(1) = 1 −> x = 1 nie jest pierwiastkiem
w(−1) liczyć nie wolno (patrz dziedzina)
z tego wynika, że równanie nie ma rozwiązań w zbiorze liczb całkowitych
20 mar 21:02
Eta:
x≠−1
(x2−x+1)(x+1)= x
x3+1= x
dokończ..........
20 mar 21:04
Eta:
20 mar 21:04
wolf: Nom do tego doszedłem, ale nie wiedziałem co dalej, teraz juz ok. dzięki.
20 mar 21:08
pigor: ... ja to widzę tak : niech x≠−1 , to
x
2−x+1=
xx+1 / * (x+1) ⇔ (x+1)(x
2−x+1) = x ⇔ x
3−+1=x ⇔
x3−x+1=0 , a
kiedyś ...

obiło mi sie o uszy, że równanie 3 stopnia o współczynnikach
nieparzystych nie ma rozwiązań w zbiorze liczb całkowitych . ...
20 mar 21:12
pigor: ...

no właśnie amnezja ... jasne
Tragos . ...
20 mar 21:15