matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trojkat rownoramienny na nim okregi, opisany i wpisany
basik:
Ratunku
! w trojkacie rownoramiennym kat przy wierzcholku ma 120 stopni. oblicz stosunek promienia okregu opisanego na tym trojkacie do wpisanego w trojkat. Jak to zrobic?
20 mar 20:56
Aga1:
R
=
r
α=120
0
a
=2R
sin120
0
a
R=
=
2sin120
0
√
3
Sin120
0
=sin(180
0
−60
0
)=sin60
0
=
2
r
tgβ=
0,5a
β=15
0
tg15
0
=tg(45
0
−30
0
)=
20 mar 21:10