potęgi
lil: Witam. Moze ktoś sprawdzić czy rozwiązanie poniższego zadania jest prawidłowe?
(2x−1)3−(x+1)3+(x+2)3−(x+2)(x2−2x+4)=7x3−7x2−12x+16
20 mar 20:36
ICSP:
20 mar 20:40
lil: uuups. ;< tak jak myślałam, bo coś za łatwo poszło
20 mar 20:41
min: Pomoże ktoś z tym? ^^
20 mar 20:48
ICSP: pokaż jak rozpisujesz kolejno :
(2x−1)3
(x+1)3
(x+2)3
(x+2)(x2 − 2x + 4)
20 mar 20:49
min: Ok.
(2x−1)3=8x3−3*4x2*1+3*2x*1−1
(x+1)3=x3−3x2+3x+1
(x+2)3=x3+6x2+12x+8
(x+2)(x2 − 2x + 4)=x3−2x2−4x−2x+4x−8
20 mar 20:56
ICSP: pierwsze dobrze
drugie źle
trzecie dobrze
czwarte źle
20 mar 20:58