Zamiana radianów na stopnie
Matii: Witam. Potrzebuję prostego i skutecznego sposobu na zamienianie radianów na stopnie:
np.
Jak na to spojrzeć i szybko sobie radzić z takimi przykładami?
20 mar 20:33
Saizou : a może by z proporcji
2π(rad)=360
11π*60=2πx
660π=2πx
330=x
20 mar 20:35
krystek: | 11π | | 11*180 | |
| = |
| =330 i teraz 330=360−30 |
| 6 | | 6 | |
20 mar 20:36
pigor: wystarczy, że zapamiętasz, że
π = 180o ⇒ wstawiasz sobie za π 180
o i ... "jedziesz"
(najczęściej skracasz stopnie i co się da ) np, tak :
| | 11π | | 11*180o | | √3 | |
cos |
| =cos |
| =cos(11*30o)=cos 330o =cos(360o−30o)=cos30o= |
| ; |
| | 6 | | 6 | | 2 | |
to analogicznie
| | 11π | | 1 | |
sin |
| = ... = sin(360o−30o) = −sin30o= − |
| . ... |
| | 6 | | 2 | |
20 mar 20:52