Planimetria!
euklides: Planimetria!
Oblicz pole P pierścienia kołowego ograniczonego okręgiem wpisanym w trójkąt ABC i okręgiem
opisanym na nim, gdy:
a=(−5,5) b=(5,−5) c=(5,5)
20 mar 20:28
Eta:

Trójkąt ABC jest prostokątny i równoramienny ( połowa kwadratu o boku dł 10
a=b=|AC|=|BC|=10 c=|AB|= 10
√2
| | c | | a+b−c | | 10+10−10√2 | |
R(op) = |
| = 5√2 rw = |
| = |
| = 10−5√2 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
P(pierścienia)= πR
2− πr
2=............. dokończ
20 mar 20:40
aaa: 50π−π(100−100√2+50)=π(50−100+100√2−50)=π(100√2−100)=100(√2−1)*π
20 mar 21:19