Zadanie
Dudek: Mógłby mi ktoś pomóc


nie mam pojęcia , jak to się rozwiązuje

Kąt płaski przy wierzchołku stożka ma miarę 60 stopni, a promień kuli opisanej na tym
stożku ma długość 6cm. Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej stożka.
11 kwi 11:45
tim:

U góry mamy 60
O. A ramiona są równe. Więc jaki to jest trójkąt?
11 kwi 11:49
Dudek: równoramienny
11 kwi 11:50
tim: No tak. Skoro jest równoramienny, to przy podstawie ma takie same dwa kąty. Więc jaki to
trójkąt, jezeli masz u góry 60O,
11 kwi 11:52
Dudek: NIe mam pojęcia
11 kwi 11:53
tim: Kąty ma po 60o wszystkie. Jaki to trojkąt?
11 kwi 11:54
Dudek: równoboczny
11 kwi 11:56
tim:

No

.
Na stożku opisano kulę.
Jak spojrzymy z przodu widać. [Powiedzmy, że coś takiego].
Wiemy, że promień koła w trójkącie jest 6. Oblicz więc bok trójkąta z wzoru.
11 kwi 11:58
Dudek: 62+ 62= b2
36+36=b2
72=b2
b= √72
b=3√8
11 kwi 12:03
biały baranek <bee, beee>: Ja dokończę, bo źle.
R koła opisanego na trojkącie równoboncznym to a√3/3
a√3 / 3
a = 6√3
Mamy średnicę stożka, oraz długość ramienia.
Podstawiasz do wzoru. H = a√3/2.
11 kwi 12:53
kurczak żółciutki: <bee,bee>
11 kwi 12:54
biały baranek <bee, beee>: Z jakiej okazji

? <beeeeeeeeeeee>
11 kwi 12:55
11 kwi 12:56
biały baranek <bee, beee> <ten co lubi kurczaczka i zajączka>: AAAAAAAA
11 kwi 12:56
IGOR: IGOR
16 gru 18:05