Dziedzina funkcji
Lozo: Określ dziedzinę funkcji:
f(x)=ln(√4−x2−y2+1)
20 mar 20:22
Lozo: 4−x2−y2 ≥ 0
√4−x2−y2 + 1 > 0
Z pierwszą nierównością nie ma problemu, ale jak rozwiązać drugą?
20 mar 20:24
krystek: 4−x2−y2≥0 i √4−x2−y2+1>0
20 mar 20:25
pigor: jest to funkcja y=f(x,y) , a nie f(x) , a jej D={(x,y)∊R
2 : 1−x
2−y
2 ≥0 ⇔ x
2+y
2≤ 1} ,
czyli
dziedziną funkcji f jest zbiór punków w kole i na jego brzegu, czyli okręgu o środku w
punkcie (0,0) i promieniu r=1 . ...
20 mar 20:30
pigor: ... druga to cała płaszczyzna R
2 , bo suma pierwiastka i liczby 1 jest dla każdej pary (x,y)
nieujemna , więc iloczyn tych dwóch warunków to jest 1−szy warunek , czyli koło o którym
mówię powyżej i ... tyle
20 mar 20:33