Potrzebuje szybko pomocy, BARDZO PROSZE !!
prosto: wyznacz wspolczynniki a i b wielomianu x, jezeli w (1)=3 i w (0)= −2.
w(x)=x3+ax2−2x+b
Wazne zeby ktos mi to jeszcze wytlumaczyl, nie mam zielonego pojecia ;< BARDZO PROSZE
20 mar 20:20
krystek: Obliczasz W(1)=13+a*12−2*1+b ma być =3
i analogicznie W(0)=−2⇒b=−2
20 mar 20:23
asdf: w(1) = 3
3= 1 + a − 2 + b
3 = a + b − 1
a + b − 4 = 0
w(0) = −2
0 + 0 − 0 + b = −2
b = −2
a +(−2) − 4 =0
a − 6 = 0
a = 6
spr.
6 − 2 − 4 = 0
6 = 6
L = P
20 mar 20:25
20 mar 20:28