procentowe zadanko
Ola: Cenę pewnego towaru obniżono najpierw o 30%, a następnie obniżono o 20%. Zatem cenę towaru
obniżono o?
20 mar 20:07
asdf: 1 * 0,7 = x
x * 0,8 = z
1 − z = cena obniżonego towaru
20 mar 20:12
Saizou : 0,7x po obniżce o 30%
0,56x po obniżce o 20%
0,7x−0,56x=0,44x
cenę towaru obniżono o 44%
20 mar 20:13
Saizou : co ja piszę
maiło być x−0,56x=0,44x
20 mar 20:16
pigor: ... np. tak : jeśli
c − cena początkowa towaru, to
c→ 70%c→ 80%*70%c=56%c→ 100%−56%=
44% − szukana obniżka procentowa towaru . ...
20 mar 20:22