wielomiany nierówność
daniel: −2(x−2)(x+2)>0
wtedy bedzie ramiona do gory czy do dołu , mam pytanie czy liczba w tym przypadku −2 ma jakis
wpływ na ramiona albo sam − przed nawiasem?
20 mar 20:07
asdf: to jest wzór na postać iloczynową

a(x − x
1)(x − x
2)
a = −2
20 mar 20:14
daniel: a jak mam takie zadanie:
−3(x−1)(x+2)3(x−2)2(4−x)(x+1)(5−x)4>0
to wtedy a=−3? i ramiona beda ku dołowi?
20 mar 20:20
daniel: 3(x−1)(x+2)3(x−2)2(4−x)(x2+1)(5−x)4>0
to wtedy a=−3? i ramiona beda ku dołowi?
20 mar 20:45
daniel: 3(x−1)(x+2)3(x−2)2(4−x)(x2+1)(5−x)4>0
to wtedy a=−3? i ramiona beda ku dołowi?
20 mar 20:46
daniel: 3(x−1)(x+2)3(x−2)2(4−x)(x2+1)(5−x)4>0
to wtedy a=−3? i ramiona beda ku dołowi?
20 mar 20:46
Mila: badasz znak przy x w tych czynnikach:
−3(x−1)(x+2)3(x−2)2(4−x)(x+1)(5−x)4>0
−3(x−1)(x+2)3(4−x)(x+1)>0
potęgi parzyste dadzą wynik dodatni dla kazdej liczby różnej od zera
znak : {−3)*1x*(−x)*1x}>0
20 mar 20:59
daniel: i dlatego nie jest uwzgledniony (5−x)4? bo parzysta potega
20 mar 22:56
daniel: i dlatego nie jest uwzgledniony (5−x)4? bo parzysta potega
21 mar 16:47
Aga1: Na początek
Każdy współczynnik stojący przed x podnieś do potęgi stojącej poza nawiasem
i pomnóż przez liczbę stojącą przed nawiasem.
11*13*12*(−1)1*11*(−1)4*(−3), a tak naprawdę interesuje Cię znak
+*+*+*−*+*+*−=+
an>0 wykres rysujemy od prawej strony od góry.
21 mar 16:58
daniel: dzieki
21 mar 17:52