Wyznacz pozostałe funkcje trygonometryczne
Michał: | | 3 | |
Wyznacz funkcje trygonometryczne kąta ostrego α, wiedząc że sin α = |
| . |
| | 17 | |
20 mar 20:03
Tragos:
sin
2α + cos
2α = 1
cos
2α = 1 − sin
2α (α − ostry)
cosα =
√1 − sin2α
20 mar 20:07
asdf:

x
2 + 3
2 = 17
2
x
2 = 17
2 − 3
2
x
2 = 289 − 9
x =
√280
x = 2
√70
sin =...
cos = ...
tg = ...
ctg = ...
20 mar 20:10
Michał: Tak do tego już doszedłem, ale nie wiem co zrobić dalej bo wychodzi mi, że cosα = U{√280{17}
20 mar 20:15
asdf: no i co w tym złego?
20 mar 20:16
Michał: No właśnie nie wiedziałem co robić z √280
20 mar 20:16
asdf: zostawić

jak jest w mianowniku to można wyprowadzic, ale tak to już nic nie zrobisz
20 mar 20:18
Tragos: zapisz w formie 2
√70 i jest ok
20 mar 20:18
asdf: tutaj masz przykład wyprowadzenia:
| | 3 | | 3 | | 2√70 | | 6√70 | |
tgα = |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 2√70 | | 2√70 | | 2√70 | | 280 | |
20 mar 20:22
Tragos: | | 3√70 | |
asdf to wypada jeszcze skrócić na |
| |
| | 140 | |
20 mar 20:24
asdf: masz racje
20 mar 20:27
Michał: Teraz rozwiązuje wielomiany, ale nie wiem czy dobrze obliczyłem drugi x ?
2x
3 − x
2 + 2x − 1 = 0
x
2(2x − 1) + 1(2x*1) = 0
(2x − 1) (x
2 + 1) = 0
2x − 1 = 0 x
2 + 1 = 0
2x = 1 /:2 x
2 = −1
20 mar 20:37
asdf: żadna liczba podniesiona do potęgi nie da ujemnej, sprawdź sobie to delta wyjdzie Ci ujemna
20 mar 20:37
krystek: A oblicz ile to (−1)2=?
20 mar 20:38
Michał: Oj no tak dzięki
20 mar 20:39
asdf: 1?
20 mar 20:39
Michał: Tak
20 mar 20:51
Michał: 1.Rozłóż na czynniki liniowe wielomiany:
W(x) = x3 + 3x2 − 4x − 12 W(x) = x3 + 4x2 − 2x − 8
2. Sprawdź, czy podana liczba jest pierwiastkiem wielomianu:
a) W(x) = 3x3 + x2 − 6x − 2 gdzie x = 1
b) W(x) = 2x3 − 6x2 − 3x + 1 gdzie x = −2
20 mar 21:12
Michał: Nie wiem jak dobrze to zrobić. Próbuję, ale nie wiem ! Pomocy
20 mar 21:13