..
zioomalka: Mając zadanie:
Dla jakich wartości parametru m zbiorem rozwiązań nierówności kwadratowej
(m−3)x2−x+2m−4>0 jest zbiór pusty?
dlaczego a czyli m−3 musi być <0?
i dlaczego Δ czyli 1−(2m−4)(m−3) musi być ≤0?
11 kwi 11:29
tim: Ogólnie, bo właśnie, gdy a < 0 i Δ = 0 lub Δ < 0, wtedy a x2 + b x + c > 0 ma zbiór
rozwiązań pusty.
11 kwi 11:33
Eta:
Parabola cała musi leżeć pod osią OX
czyli ramiona do dołu, więc a <0
i nie ma miejsc zerowych, czyli Δ<0
zatem Δ<0 ( nie może być Δ≤0
11 kwi 11:35
tim: Eta... może...
11 kwi 11:36
Eta: Ooooo Sory może być
Δ≤0
bo nierówność ostra, źle popatrzyłam
11 kwi 11:37
tim: Tzn.. tak mam napisane w mojej magicznej książce
11 kwi 11:37
zioomalka: i jeszcze mam pytanie co do równań kwadratowych z wartością bezwzględną

tzn Czy dobre
przypadki rozważyłam? bo rozwiązania wyszły mi dobre wiec nie wiem

:
a)|x
2+2x+2|=1
x
2+2x+2=1 i x
2+2x+2=−1
b)|2x
2+3x|=0
2x
2+3x=0 i −2x
2−3x=0
x≥0 x<0
c)|(x−2)(x+2)|=2
(x−2)(x+2)=−2 i (x−2)(x+2)=2
d)|x
2+x|≤12−3x tu nie wiem jak zrobić przykład
11 kwi 11:55
zioomalka: ?
11 kwi 12:06
Eta:
Witam

w a) x = −1 ( tylko z pierwszego równania, bo drugie sprzeczne.
w b) tylko jeden w−k 2x
2 +3x =0
czyli x = 0 v x = −
32
w c) dobrze , tylko rozwiąż równania
w d)
założenie prawa strona równania ≥o
zatem 12 − 3x ≥0 <=> x≤ 4 <=>
x€(−∞, 4>
teraz rozpatrujesz:
x
2 +x ≤12 − 3x i x
2 +3x ≥ 12 − 3x
rozwiąż ten układ nierówności
i wybierz cz. wspólną z założeniem , czyli
x€ (−∞, 4>
i podaj odp;
11 kwi 12:12
zioomalka: x2 +x
≤12 − 3x i x2 +
3x ≥ 12 − 3x skąd to sie wzieło?
11 kwi 13:04
zioomalka: czyli w pierwszych trzech przykładach dobre mam założenia tak?
11 kwi 13:05
kurczak żółciutki: Oooooo sory

x
2 +x ≤ 12 − 3x i x
2 +x ≥ − (12 − 3x ) oczywiście!
bo ; I aI ≤ b <=> a ≤ b i a ≥ − b
11 kwi 13:10
kurczak żółciutki:
Taak , pierwsze trzy są OK
11 kwi 13:11
zioomalka: ok dziękuje bardzo
11 kwi 13:19
kurczak żółciutki: OK
11 kwi 13:23
zioomalka: A jeśli mam takie równanie? x2−1=|x| ?
11 kwi 17:33
Bogdan:
Narysuj wykresy:
y = x2 − 1 oraz y = |x|
11 kwi 17:39
zioomalka: powinno być x
2−1=x i x
−1=−x ? bez rysowania wykresów...chce zrozumiec jakąś zasade
z tymi wartościami bezwzględnymi
11 kwi 17:44
kurczaczek żółciutki: Witam

bez rysowania wykresów,( czyli algebraicznie) rozpisujemy tak:
L = x
2 − 1 ≥0 <=> ( x − 1)(x +1)≥o <=> x€ (−∞, −1> U < 1,∞)
rozwiązujemy równania:
x
2 − 1 = x x
2 − 1 = −x
rozwiązania tych równań muszą należeć do w/w przedziału
tylko takie spełniają to równanie.
rozwiąż je i podaj odpowiedź ( pamiętaj o założeniu)
11 kwi 18:04
baranek chwalipięta :D: kurczak

gdzie cie upiekli, że ciebie nie było
11 kwi 18:06
kurczaczek żółciutki: Mama kwoka mnie grzała , bo zimno mi było
11 kwi 18:09
11 kwi 18:11
zioomalka: hmm...ja to chyba jestem niezły głąb z tego

dlaczego L = x2 − 1
≥0 ?
11 kwi 18:11
baranek chwalipięta :D: Mi też

.... kurczaczku
11 kwi 18:12
kurczaczek żółciutki:
Bo po prawej masz bezwzględną wartość,
więc lewa nie może być ujemna, wiesz już dlaczego?
11 kwi 18:13
kurczaczek żółciutki:
Baranku, pewnie Jakub resztę zarchiwizował
11 kwi 18:14
baranek chwalipięta :D: KURCZAK... WIDZĘ WIĘCEJ

TYLKO DUŻE ODSTĘPY MAM

BARDZO DUŻE
11 kwi 18:16
zioomalka: hmm...no akurat w tym przykładzie tak ale i tak już w następnych nie wiem co
robić...zawsze miałam z tym problem

heh
11 kwi 18:16
kurczaczek żółciutki: Ja też tak widzę , nawet bez okularów
11 kwi 18:17
kurczaczek żółciutki:
daj jakiś inny , to Ci spróbuję wytłumaczyć
11 kwi 18:17
baranek chwalipięta :D: chicken, chicken
11 kwi 18:20
kurczaczek żółciutki: A gdzie jest "zajączek" ?
Pewnie śpi pod miedzą ?
11 kwi 18:22
baranek chwalipięta :D: nie... kicka po marchewkę
11 kwi 18:23
kurczaczek żółciutki: Nieeee, bo już wszystko przygotował

Tak bynajmniej pisał
11 kwi 18:24
baranek chwalipięta :D: Noi bo ma gości, to może zabrakło i wiesz
11 kwi 18:25
11 kwi 18:27
baranek chwalipięta :D: 
, będę płakał... No mokrego ^^
Będzie smutno.
Do zobaczenia.
Jutro tu pusto będzie
11 kwi 18:29
zioomalka: jak trzeba rozwiązywać nierówności takie jak : |2x+15|>x2 ? albo x2−6|x|+8>0
11 kwi 19:10
Coma13: 2x+15>x
2 lub 2x+15<−x
2
2x+15=0 rozwiąż sobie

narysuj i odczytaj kiedy + a kiedy minus
x
2−6x+8>0 dla x<0
lub x
2+6x+8>0 dla ≥0
11 kwi 20:11