Całka
LareN: Problem z taką całką:
Zupełnie nie wiem 'z czym to sie je'

...
Także była bym wdzięczna za wskazówki czy coś...
20 mar 19:25
Krzysiek: podstaw: t za pierwiastek i wylicz x a następnie dx
20 mar 19:33
LareN: Jak podstawić t za pierwiastek? Całość tej całki jest pod pierwiastkiem...
20 mar 19:35
Krzysiek: po podniesieniu do kwadratu:
| | 2x+1 | |
t2 = |
| i wyliczasz z tego równania x |
| | x−3 | |
20 mar 20:00
LareN: Jak mam wyliczyć stąd x?
Skoro wiesz jak to zrobić, to naprowadź mnie jakimiś obliczeniami... bo ja takich przykładów
nie robiłam, i nie znam 'metody' ani nic : (
20 mar 20:08
Krzysiek: w liczniku 1+3t2
i teraz różniczkujesz obustronnie i wstawiasz do całki
20 mar 20:12
LareN: Mi w liczniku dalej wychodzi: 1 − 3t2
20 mar 20:13
LareN: Jaaaak ja mam to zróżniczkować? : O
20 mar 20:15
Krzysiek: | | 1+3t2 | |
(x)'dx =( |
| )' dt (po prawej różniczkujesz po t, po lewej po x) |
| | t2 −2 | |
i wstawiasz dx do całki i mieliśmy podstawienie t za pierwiastek więc otrzymujemy:
20 mar 20:19
LareN: Jesteś pewny że tam ma być 1+3t2?
20 mar 20:23
20 mar 20:24
LareN: I dalej nie wiem jak zrobić różniczkę...
Złożona ta 'pochodna' ...
20 mar 20:25
Krzysiek: skorzystaj ze wzoru na pochodną ilorazu...
20 mar 20:27
LareN:
| | 14t | |
Różniczka wyszła mi: − |
| |
| | (t2 −2)2 | |
20 mar 20:33
LareN:
I co dalej?
| | 14t | | 14t2 | |
∫ t * ( − |
| ) = − ∫ |
| |
| | (t2−2)2 | | (t2−2)2 | |
20 mar 20:38
20 mar 20:40
LareN: Ja tak nie umiem... bo nie wiem skąd co się wzięło... Jak wiesz jak to rozwiązać, to mógłbyś
mnie naprowadzić?
W tym programie mało jasno jest napisane.. nie łapię się w tym : /
20 mar 20:45
20 mar 20:52