..
kamil:

Jedna z dwóch prostych przedstawionych na rysunku jest styczna do okręgu ,a druga
przechodzi przez środek tego okręgu.promień tego okręgu wynosi

?
a)2
b)4
√2
c)8
d)7
√2
11 kwi 11:20
tim: Skąd te zadanie?
11 kwi 11:21
tim: 7 − to jest od punktu przecięcia do styczności, a 9 to od punktu przecięcia do środka?
11 kwi 11:22
kamil: tak ,
11 kwi 11:27
tim:

O tak?
To z tw. Pitagorasa oblicz trzeci bok (r)
11 kwi 11:30
Eta:
11 kwi 11:31
11 kwi 11:32
kamil: ok
72+x2=92
49+x2=81
x2=49
x=7
11 kwi 11:35
tim: 72 + x2 = 92 ok
49 + x2 = 81 ok
DALEJ ŹLE!
x2 = 81 − 49
Policz dalej.
11 kwi 11:35
kamil: a nie sory błąd przy odejmowaniu
11 kwi 11:35
kamil: x2=32
11 kwi 11:36
tim: x = √32
Rozłóż na czynniki i wybierz jedną z odpowiedzi.
11 kwi 11:37
kamil: x=4
√2
11 kwi 11:37
tim: Tak
11 kwi 11:37
kamil: ok dziękuje
11 kwi 11:37