pomocy wielomiany!
xyz: Bardzo proszę o pomoc! Z góry wielkie dzięki
Nie bardzo rozumiem wielomiany,moze ktoś opisac co się robi dokładnie w tych zadanaich?
1.Rozłóż wielomian w na czynniki.5
a)w(x)=x2+6x+9
b)w(x)=x3−3x2−x+3
c)w(x)=4x3−x2−8x+2
d)w(x)=2x3−4x2+3x−6
4.Rozwiąż równanie
a)3x4−6x3−12x2=0
b)9x5=6x4−x3
c)x3+2x2=5x+10
d)2x3+6x2−x+3=0
e)x3−7x2−4x+28=0
f)2x3−18x=0
5.Wyznacz pierwiastek całkowity wielomianu w(x)=x−(x−2)2
6.Podaj nieujemne rozwiązania równania x3−2x2−x=0
20 mar 19:18
20 mar 19:19
mika: Rozłóż wielomian 2x3+x2−6x−3 na czynniki
12 gru 18:00
Krzysiek : x2(2x+1)−3(2x+1)=(2x+1)(x2−3)=(2x+1)(x−√3)(x+√3)
12 gru 22:50