.wyznacz dwie kolejne liczby naturalne
Tina: Zad 1..wyznacz dwie kolejne liczby naturalne ,których różnica kwadratów jest równa 65
Zad .2 .przez jaką liczbę należy podzielić liczby 331 i 459 aby w obu przypadkach otrzymać
resztę z dzielenia równą 11.
20 mar 19:01
Tragos: 1. dwie kolejne liczby naturalne: n, n+1
n ∊ N
(n+1)2 − n2 = 65
n2 + 2n + 1 − n2 = 65
2n + 1 = 65
2n = 64
n = 32
sprawdzenie:
333 − 322 = 1089 − 1024 = 65
20 mar 19:07
Mila: 2)
331−11=220
459− 11=448
Należy znaleźć wspólny dzielnik 220 i 448 większy od 11.
20 mar 20:36
Dariusz: √x2−4x+4 + √4x2 +4x+1<4−x
28 wrz 17:01
Mila:
√(x−2)2+√(2x+1)2<4−x
⇔
|x−2|+|2x+1|<4−x
Dalej poradzisz sobie?
28 wrz 18:09
Patatajacz: αβπ∞≤⇔⇔≥β
11 gru 22:05