pierwiastki wielomianu
AAAAAAAAAAAAAAA: Liczby r1 i r2 są pierwiastkami wielomianu W(x). Znajdź trzeci pierwiastek tego wielomianu.
W(x) = 3x3 + ax2 − 15x + b
r1= 1/3 r2= −4
Pomocyyyy help help
20 mar 18:56
Beti:
Skoro r
1 i r
2 są pierw. wielonianu, to:
w(r
1)=0
w(r
2)=0
i podstawiam:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
w( |
| ) = 3*( |
| )3+a*( |
| )2−15* |
| +b = |
| + |
| a−5+b =
|
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 9 | | 9 | |
w(−4) = 3*(−4)
3+a*(−4)
2−15*(−4)+b = −192+16a+60+b = 16a+b−132
no i teraz trzeba rozwiązać układ równań:
16a+b−132 = 0
Dopiero jak wyznaczysz współczynniki a i b, będzie można obliczyć trzeci pierw. wielomianu.
20 mar 19:07
Eta:
1/ sposób
r −−− trzeci pierwiastek
| | 1 | |
W(x)=3(x− |
| )(x+4) ( x−r) = (3x−1)(x+4)(x−r) = (3x2+11x−4)(x−r)= |
| | 3 | |
= 3x
3−3rx
2+11x
2−11rx−4x+4r= 3x
3+(11−3r)x
2 −(11r+4)x +4r
zatem: 11−3r=a 11r+4= 15 i 4r=b
r=1 −−−− trzeci
pierwiastek
i a=8 b= 4
20 mar 19:08