Obliczanie pierwiastków liczb zespolonych.
Matii: Witam potrzebuję pomocy przy obliczaniu pierwiastków liczb zespolonych:
przykład wygląda tak:
√−27i pierwiastek jest 3 stopnia.
Wiem, że w takim wypadku są trzy pierwiastki i na przykładzie drugiego pierwiastka powinno to
wyglądać tak:
| | 3/2 * π+2π | | 3/2 * π+2π | |
Z1= 3(cos |
| + isin |
| )= |
| | 3 | | 3 | |
| | 7 π | | 7 π | |
3(cos |
| + isin |
| )= |
| | 6 | | 6 | |
itd.
Interesuje mnie jak:
| | 3/2 * π+2π | | 3/2 * π+2π | |
z tego: 3(cos |
| + isin |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
| | 7 π | | 7 π | |
powstało to: 3(cos |
| + isin |
| ) |
| | 6 | | 6 | |
| | −3√3 | | 3 | |
a następnie to: |
| − |
| i |
| | 2 | | 2 | |
Proszę o dokładne wytłumaczenie jak to się liczy, ( co, jak i dlaczego) bądź udostępnienie
jakiś
konkretnych materiałów− bo jakoś nie mogę tego ogarnąć.
Z góry dziękuję i pozdrawiam.
20 mar 18:56
tyryryry: 3/2π+2π=7/2π jesli to podzielic przez 3 tzn pomnozyc przez 1/3 co daje 7/6π
20 mar 19:03
tyryryry: 7/6 π czyli 1 cala i jeszcze 1/6π, a 1/6π to 30 stopni, cos 30 stopni to pierwiastek z 3/2
20 mar 19:06
tyryryry: 3 jest przed nawiasem a minus stad, ze jest t druga cwiartka bo π+ 1/6π
20 mar 19:08