matma
lil: Prosze o pomoc w dwóch zadaniach, bo nie mam pojęcia jak się za nie zabrać. Z góry dziękuje.
1. |2−3√2|*|√2−1| 2. (√√2−1+√√2+1)2
20 mar 18:42
vladimirovna: 1. w pierwszym module musisz zamienić kolejność, a potem mnnożysz normlanie
2. podnosisz normalnie do kwadratu
20 mar 18:47
Eta:
1/ |2−3√2|= −2+3√2 |√2−1|= √2−1
(3√2−2)*(√2−1)=................
2/ (a+b)2= a2+2ab+b2
otrzymasz: √2−1 +2√(√2−1)(√2+1)+√2+1=......... dokończ
20 mar 18:48
lil: Ok.
W 1zad. mi wyszło 8−5√2, a w 2zad. 2+2√2, dobrze?
20 mar 18:54
Eta:
ok
20 mar 18:56
lil: Dziękuje bardzo za pomoc!
20 mar 18:56