prawdoposobienswo
vladimirovna: W urnie są kule zielone, czerwone i białe. Kul zielonych jest 2x więcej, a czerwonych 3x więcej
niż kul biąłych. Losujemy jednoczesnie trzy kule. wyznacz liczbe kul białych, jesli
prawdoposobienstwo wynosi 12/55
20 mar 18:39
vladimirovna: p wylosowania różnych kolorow
20 mar 18:43
vladimirovna:
20 mar 18:43
Artur z miasta Neptuna:
x −−− kule białe
2x −−− zielone
3x −−− czerwone
| | x*(x−1)*(x−2) | | 12 | |
P(A) = |
| = |
| ... wylicz 'x' |
| | 6x*(6x−1)(6x−2) | | 55 | |
20 mar 18:44
Artur z miasta Neptuna:
trzech różnych kolorów ?
20 mar 18:45
Artur z miasta Neptuna:
to wtedy:
| | x*2x*3x | | 12 | |
P(A) = |
| 3! = |
| ...wylicz 'x' |
| | 6x*(6x−1)(6x−2) | | 55 | |
20 mar 18:46
vladimirovna: kurcze, no tak robiłam, nie wychodziło mi

pewnie błąd rachunkowy

Dzięki Artur
20 mar 18:48
Artur z miasta Neptuna:
hmm
6x
2 * 55 =12 * (6*6x
2 − 3*6x + 2)
x
2(6*55 − 6*72) + 6*36x − 6*4 = 0 / :6
17x
2+ 36x − 4 = 0
więc x=2
20 mar 19:18