pigor: ... np tak : D: 15−x ≥0 i 3−x ≥0 ⇔ x≤ 15 i x≤ 3 ⇒ x≤ 3 , czyli
D=(−∞; 3> ,
wtedy
1)
√15−x+√3−x=6 /
2 ⇔ 15−x+2
√15−x)(3−x)+3−x=36 ⇔
2
√15−x)(3−x)=18+2x /:2 ⇔
√15−x)(3−x)=9+x i 9+x ≥0 ⇒ (15−x)(3−x)}=(9+x)
2 i x ≥−−9
⇒
D=<−9; 3> i 45−18x+x
2=81+18x+x
2 ⇒ 36x=−36 ⇔
x=−1 ∊D ;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2) D: x+1 ≥0 i 9−x ≥0 i 2x−12 ≥0 ⇔ x ≥−1 i x≤ 9 i x ≥6 ⇒
D=<6;9> i w niej
√x+1−
√9−x=
√2x=12 /
2 ⇔ x+1−2
√(x+1)(9−x)+9−x = 2x−12 ⇔ −2
√(x+1)(9−x)=2x−22 ⇔
√(x+1)(9−x)=−x+11 i −x+11 ≥0 ⇔ (x+1)(9−x)=(11−x)
2 i x≤ 11 ⇒ 9x−x
2+9−x=121−22x+x
2 ⇔
2x
2−30x+112=0 ⇔ x
2−15x+56=0 i Δ=225−4*56= −5<0 ⇒
x∊∅ o ile gdzieś nie ...