Graniastosłup Prosty
Nieznajoma: Ktoś Chętny pomóc

Podstawa graniastosłupa prostego czworokątnego ma boki 6 cm, 4 cm, przekątna
Graniastosłupa ma długość 14 cm. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego
graniastosłupaPp= a*b
V=Pp*h
Pc=2Pp+Pb
20 mar 18:26
pomagacz:

x
2 = 6
2 + 4
2
x =
√36 + 16
x = ...
x
2 + H
2 = 14
2
H
2 = 14
2 − x
2
H =
√142 + x2
H = ...
P
p = a * b
P
b = 2aH + 2bH
V = P
p * H
20 mar 18:32
Nieznajoma: skąd się wzięło to x2 +H2=142
20 mar 18:50
Nieznajoma: obliczenia okej jestem w stanie zrobić , wszystko cacy ale nie znam wzorów gdzie je znajdę
tak jak wyżej nie wiem skąd się to wzięło , ale obliczyć obliczyłam tylko co z tego jak nie
rozumiem tego. proszę o pomoc..
20 mar 18:55
Nieznajoma: Pp=24cm
2
Pb=240cm
2
V=288cm
3
Pc=288cm
2

20 mar 19:06
vladimirovna: pitagoras
20 mar 19:51