wielomiany!
mała:
Prosz o pomoc wielomiany!
1.Dane są wielomiany w(x)=2x3+3x+l i u(x)=x2−l. Wyznacz wielomian f i podaj jego stopień.
a) f(x)=2x razy u(x)−w(x)
b)f(x)=u(x) razy w(x)−2x3
2.Wyznacz iloczyn,korzystając ze wzorów skróconego mnożenia.
a)(3x−1)2
b)(5−2x)2
c)(2x+1)3
d)(x−5)(x2+5x+25)
e)(3x−2)(3x+2)
20 mar 18:03
Beti:
1.a)
f(x) = 2x(x2−1) − (2x3+3x+1) = 2x3−2x−2x3−3x−1 = −5x−1
b) robi się podobnie, więc spróbuj sama
2.
a) = (3x)2 − 2*3x*1 + 12 = 9x2 − 6x + 1
b) podobnie do a)
c) = (2x)3+3*(2x)2*1+3*2x*12+13 = ... dokończ
d) = x3−53 = x3−125
e) podobnie do d)
20 mar 18:12
xyz: Bardzo proszę o pomoc! Z góry wielkie dzięki

Nie bardzo rozumiem wielomiany,moze ktoś opisac co się robi dokładnie w tych zadanaich?
1.Rozłóż wielomian w na czynniki.5
a)w(x)=x
2+6x+9
b)w(x)=x
3−3x
2−x+3
c)w(x)=4x
3−x
2−8x+2
d)w(x)=2x
3−4x
2+3x−6
4.Rozwiąż równanie
a)3x
4−6x
3−12x
2=0
b)9x
5=6x
4−x
3
c)x
3+2x
2=5x+10
d)2x
3+6x
2−x+3=0
e)x
3−7x
2−4x+28=0
f)2x
3−18x=0
5.Wyznacz pierwiastek całkowity wielomianu w(x)=x−(x−2)
2
6.Podaj nieujemne rozwiązania równania x
3−2x
2−x=0
20 mar 19:16
marta: U{x+5}{√2x−3
11 mar 21:49
Alda: W(x)=(x+2)(4x(2)−3x+4)
6 cze 11:11
Janek191:
W(x) = ( x + 2)*( 4 x
2 −3 x + 4) ?

Jakie jest polecenie ?
6 cze 11:30