Tim pobaw sie:)
Mickej : Funkcja f przyporządkowuje każdej liczbie naturalnej n>1 największą liczbę spełniającą
nierówność
x2−3nx+2n2<0 o niewiadomej x wyznacz wzór funkcji f
11 kwi 08:11
Basia:
Δ=(−3n )
2 − 4*1*2n
2 = 9n
2−8n
2 = n
2
√Δ=n
n∈N ⇒ 2n≥n
x∈(n;2n)
czyli największa liczba
rzeczywista spełniająca tę nierówność nie istnieje
albo chodzi o
największą liczbę całkowitą i wtedy będzie to
2n−1
czyli:
f(n)=2n−1
albo o nierówność
≤0 i wtedy będzie to
2n czyli
f(n)=2n
Wesołych świąt Mickej
11 kwi 08:26
tim: A miało Cie nie być do świąt
11 kwi 08:28
Basia: ....chyba, że z doskoku....
Właśnie przyszłam na chwileczkę "z doskoku"
11 kwi 08:30
Basia: ....chyba, że z doskoku....
Właśnie przyszłam na chwileczkę "z doskoku"
11 kwi 08:30
tim: Jak tam przygotowania? Piekłaś pasztet?
11 kwi 08:31
Basia: Nie, piekłam mazurki i serniki! I szynkę. Pieczona jest super.
11 kwi 08:52
Beata: dlaczego potem się odejmuje −1
16 lis 17:20