Rozwiąż nierówność
Anka: x
3−4x
2−x+4≥0
Nie wiem jak się za to zabrać wiem że podobne się liczy a le ja tu nic nie widzę, bedę
wdzięczna za pomoc
20 mar 17:44
Jooo: x2(x−4)−(x−4)≥0
20 mar 17:51
Patryk: x2(x−4)−1(x−4)≥0
(x−4)(x2−1)≥0
20 mar 17:51
ewa: x2(x−4)−(x−4)≥0
(x2−1)(x−4)≥0
(x−1)(x+1)(x−4)≥0
20 mar 17:52
Jooo: x≥0 ; x−4≥0, x≥4
20 mar 17:52
Marti: (x−4)(x2−1)≥0
(x−4)(x−1)(x + 1)≥0
x =4 ∨ x = 1 ∨ x = −1
zatem
x∊<−1,1> suma <4,+∞)
20 mar 18:01
Marti:
20 mar 18:04
Anka: Dzięki
20 mar 18:06
Marti:
20 mar 18:09