20 mar 17:42
dero2005:

d =
√112 + 102 =
√121+100 =
√221
x =
√d2 − 52 =
√221 − 25 =
√196 = 14
| | 10*11 | | 5*14 | |
Pp = |
| + |
| = 55 + 35 = 90 cm2 → powierzchnia działki na planie
|
| | 2 | | 2 | |
P
r = 90*250*250 = 5 625 000 cm
2 = 562,5 m
2 → powierzchnia działki w rzeczywistości
| 562,5 | |
| *8 = 180 zł → koszt obsiania działki
|
| 25 | |
20 mar 18:40
Marika: a wytlumacz mi czemu jest tam ; Pr=90*250*250 ? czemu dwa razy 250 ?
21 mar 16:13
dero2005:
bo w zadaniu jest skala liniowa 1:250 co oznacza, że długość każdego boku (linii) zmniejszono
250 razy. Wyobraż sobie prostokąt, którego boki zmniejszono 250 razy. Żeby wyznaczyć pole w
rzeczywistości musisz zwiększyć jeden bok 250 razy i drugi bok 250 razy a nastepnie ich
pomnozyć przez siebie, czyli
P = a*250*b*250 = a*b*62500 = wtedy wyjdzie ci rzeczywiste pole
ta liczba 62500 to jest podziałka powierzchniowa
21 mar 21:55