matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
błagam o pomoc
kasi:
stosunek sił działających na dwa różne ciał wynosi 4 a stosunek przyspieszeń 2. oblicz stosunek mas tych ciał...
20 mar 17:09
Sławek:
F
2
=4 → F
2
=4F
1
F
1
a
2
=2 → a
2
=2a
1
a
1
F
1
F
1
= m
1
a
1
→ m
1
=
a
1
F
2
F
2
= m
2
a
2
→ m
2
=
a
2
m
2
F
2
/a
2
=
m
1
F
1
/a
1
m
2
4F
1
/2a
1
=
= 2
m
1
F
1
/a
1
21 mar 18:39