równania wielomianowe.Bardzo prosze o pomoc!
ajax: Rozwiąż równanie (wielomiany)
1.x4=−27x3
2.x4−4x3−x+4=0
3.x5+4x4=12x3
Mógłby mi ktoś pomóc z tymi przykładami?
A moze ktoś dokładnie mi powiedzieć jak się je rozwiązuje bo kompletnie nie rozumiem
wielomianów.
20 mar 17:06
pomagacz:
1. dzielisz przez x
3 obustronnie
2.
wyciągnij czynniki przed nawiasy
3.
podziel przez x
3 i policz funkcję kwadratową
jak czegoś nie wiesz spójrz tutaj:
i8
20 mar 17:16
pomagacz:
lub tutaj:
i6 oraz
i7
20 mar 17:17
ICSP: pomagacz jakie dzielenie przy rozwiązywaniu równań wielomianowych?!
Gubimy jedno rozwiązanie
20 mar 17:19
pigor: ... kurcze

w 1) i 3) no nie

nie masz prawa nic dzielić

tylko np. tak :
1) x
4=−27x
3 ⇔ x
4+27x
3=0 ⇔ x
3(x+27}=0 ⇔ x=0 lub x=−27 , czyli
x∊{0,−27}
analogicznie w 3)
20 mar 17:22
Ajtek: 1)
x4=−27x3
x4+27x3=0
teraz wyciągam przed nawias to co można z obu czyli x3
x3(x+27)=0
iloczyn jest =0, gdy jeden z jego skłądników jest =0, zatem:
x3=0 lub x+27=0
x=0 lub x=−27
2)
x4−4x3−x+4=0 grupujemy wyrazy:
(x4−4x3)+(−x+4)=0 teraz wyciągamy z pierwszego nawiasu podobnie jak w przykładzie pierwszym,
z drugiego zaś minus 1:
x3(x−4)−1(x−4)=0 zauważ iż x−4 nam sie powtarza, zatem wyciągamy to przed nawias i
mamy:
(x−4)(x3−1)=0 dalej postępujemy podobnie jak w pierwszym.
20 mar 17:25
pigor: ... , no to np. tak : x∊R i kolejno
3)
x5+4x4=12x3 ⇔ x
5+4x
4−12x
3 = 0 ⇔ x
3(x
2+4x+4−16)=0 ⇔
⇔
x=0 lub (x+2)
2=16 ⇒ |x+2|=4 ⇔ x+2=−4 lub x+2=4 ⇔ x=−6 lub x=2 ,
zatem podsumowując
x∊{0,−6,2} − szukany zbiór rozwiązań . ...
20 mar 17:33