zadd
anula: funkcja linniowa f opisana jest wzorem:
f(x)=(2−a)x+3
Wyznacz liczbę a dla ktorej:
a)punkt A=(−5;7) nalezy do wykresu funkcji f;
b) funkcja f jest rosnaca
c)wykres funkcji f oraz wykres funkcji g okreslonej wzorem g(x)=−0,75x+6 przecinają oś Ox w tym
samym punkcie.
proszę o pomoc.Dziekujęę.
20 mar 16:26
vladimirovna: a) 7=(2−a)(−5)+3 wylicz

i wyznacz w ten sposób a
b) 2−a>0
c)porównujesz funkcje g(x) i f(x)
20 mar 16:29
anula: ile wyszlo a?
20 mar 16:39
vladimirovna: a Tobie ile wyszło?
20 mar 16:41
anula: a=5
20 mar 16:43
vladimirovna: mi 14/5
20 mar 16:47
vladimirovna: 7=−10+3+5a
14=5a
a=14/5
20 mar 16:48
anula: sprawdzlam w odpowiedziach i tam jest ze a=2.5.. wiec nie wiem..
20 mar 17:17
anula: przepraszam 2,8
20 mar 17:21