dziwne zadanie
omek: Z kawałka drutu o długości 12 cm zbudowano prostokąt o największym polu. Ile wynosi pole tego
prostokąta.
Nie wiem czy to zadanie tak prosto wygląda tylko czy może trzeba rzeczywiście się długo
zastanowić zanim się je zrobi?
20 mar 16:14
omek: ktoś coś pomoże
20 mar 16:22
Aga1: Obw=12
x, y − boki prostokąta, x,y∊R
+
Obw=2x+2y=12
x+y=6
y=6−x, y>0
P=x*y
P(x)=x(6−x)
P(x)=−x
2+6x
Funkcja kwadratowa dla a<0 przyjmuje wartość największą w wierzchołku
f
max=P(3)=9
20 mar 16:25
omek: omg... jesteś wielka! całuję rączki
20 mar 16:25
omek: chociaż.....27 to największe jakie może być?
20 mar 16:32
Aga1: Z prostokątów o jednakowych obwodach największe pole ma kwadrat, P=9, a nie 27.
20 mar 16:37
omek: a pasuje... przepraszam wszystko gra x=3 y=3
P=3*3=9
Obw=2*3+2*3=12
było 12 cm drutu.
Dziękuję!
20 mar 16:37