rownania trygonometryczne
kasia666: prosze o rozwiazanie i wyjasnienie co pokolei trzeba robic
rozwaiaz rownanie
sin(2x + π4)= − √22
tg2x=tg(3x − π6)
20 mar 15:56
vladimirovna: a) wstawiasz pomociczą t za wyrazeni w nawiasie
rozwiązujesz dla t − narysuj wykres sint i odczytaj, kiedy przecina się z prosta y = P{2}/2
no i ci wyjdzie że t=−3/4 + 2kπ, k∊C i t=−π/4 + 2kπ i porownujesz do wyrażenia w nawiasie
zrób sama
a drugiego nie wiem,może trzeba skorzystac na różnice tangensów, o ile taka jest, ale nei wiem
20 mar 18:31