ostrosłup
DorotkaWaWa: Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny o przyprostokątnych długości 30 cm i 40 cm. Spadek
wysokości ostrosłupa jest wierzchołkiem kąta prostego w podstawie. Wiedząc, że objętość
ostrosłupa wynosi 9000 cm3 , oblicz pole powierzchni bocznej tego ostrosłupa
Z góry dziękuję.
20 mar 15:55
ewa:
9000cm
3=200cm
2*H
H=45cm
Pole boczne składa się z trzech trójkątów:
1) Δ prostokątny o podstawie 30cm i wysokości 45cm ⇒ PΔ=675cm
2
2) Δ prostokątny o podstawie 40cm i wysokości 45cm ⇒PΔ=900cm
2
3) trójkąt o podstawie 50cm (wyliczone z tw pitagorasa)
i ramionach długości: x i y , gdzie x i y wyliczymy z tw. Pitagorasa:
x
2=45
2+30
2 y
2=40
2+45
2
x
2=2025+900 y
2=1600+2025
x
2=2925 y
2=3625
x=15
√13 y=5
√145
Trzeba jeszcze policzyć pole tego ostatniego
20 mar 16:22
ewa: ad3) Niech h
p oznacza wysokość Δ w podstawie spuszczoną na przeciwprostokątną o dł. 50 cm.
| 1 | |
| *hp*50cm=600cm2 ⇒ hp=24 |
| 2 | |
h− wysokość tego trzeciego trójkąta
h
2=45
2+24
2
h
2=2025+576=2601
h=51cm
| | 1 | |
PΔ= |
| *50cm*51cm=1275cm2 |
| | 2 | |
P
b=1275cm
2+900cm
2+675cm
2=2850cm
2
(te wcześniejsze wyliczenia x i y są niepotrzebne)
20 mar 16:32
ewa:

0
20 mar 16:43
DorotkaWaWa: Wielkie dzięki! Właśnie największy problem miałam z obliczeniem pola tego trzeciego trojkąta
20 mar 17:06