Układ równań z wartością bezwzględną
BigMax: Jak rozwiązać ten układ równań?
|y+1| = 2x + 4
y = |x| − 3
drugą funkcje to potrafię bez problemu narysować, ale pierwszą nie wiem nawet jak ugryźć.
Proszę o pomoc.
11 kwi 00:47
Coma13: rozpisujesz wartość bezwzględną: tylko mi się wydaję ze teraz rysujesz x w zależności
od y
1' y+1=2x+4 dla y≥−1 → 2x=y−3 → x=(y−3)/2
2' y+1=−2x−4 dla y<−1 → −2x=y+5 → x=(−y−5)/2
Jakub sprawdź please
11 kwi 01:29
dyngus: Ok
11 kwi 01:32
Coma13: ja miałem takie wrażenie ze to się sprowadza do tego żeby przekręcić zeszyt o 90
0 no i
jak mówisz ze ok to może nawet zdam tę maturę
11 kwi 01:34
Jakub: hmm, ja bym to zrobił trochę inaczej
początek ten sam:
y≥−1
y+1=2x+4
y = 2x+3 (rysujesz tą prostą, ale tylko część dla y≥−1)
y<−1
−(y+1) = 2x + 4 /*(−1)
y+1 = −2x−4
y = −2x − 5 (rysujesz tą prostą, ale tylko część dla y<−1)
Dwie te części to wykres |y+1| = 2x+4
11 kwi 01:34
Coma13: ale to się sprowadza do tego samego...(tak?) bo jest taka godzina że mi brakuje wyobraźni
przestrzennej
11 kwi 01:36
Jakub: tak, do tego samego, tylko napisałem co mi pierwsze przyszło na myśl
11 kwi 01:37
kasia: rozwiaż :
x≥0,y≥0
x≥0,y<0
x<0,y≥0
x<0,y<0
3|x|+2y=1
2x−|y|=4
24 maj 16:50