matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
PuRa:
Całka:
x−1
∫
dx
x
3
+ 2x
x−1
Rozbijając: ∫
dx
x(x
2
+ 2)
Ale dalej nie wiem co z tym zrobić...
A
Bx+C
Można by podstawić:
+
x
x
2
+2
Ale wychodzą C i B = 0 .... Więc coś chyba nie tak...
20 mar 15:45
Trivial:
Oblicz C i B poprawnie.
20 mar 15:47
Trivial:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%28x-1%29%2F%28x^3%2B2x%29+partial+fractions
20 mar 15:49
ewa:
A(x
2
+2)+x(Bx+C)=x−1 (A+B)x
2
+Cx+2A=x−1 Stąd : A+B=0 C=1 2A=−1
1
1
Zatem A=−
, B=
, C=1
2
2
20 mar 15:52
PuRa:
Jak mam całkę:
dx
∫
to co muszę zrobić, aby ją obliczyć?
x
2
+ 2
20 mar 16:09
Trivial:
du
Sprowadź pod całkę ∫
podstawieniem x =
√
2
u
1+u
2
20 mar 16:45