ciagi
kaśka: cena trzech albumów tworzy ciag geometryczny ,najdroższy kosztuje o 15 więcej niż dwa
pozostałe razem . podaj cenę każdego jeżeli łącznie kosztują 105
10 kwi 22:50
kaśka: jak to zapisać wiem za a1=15 a2=30 a3=60 suma 105
10 kwi 23:05
Coma13: zacznij od układu równań:
a1 + a2 + a3 = 105
a3 − a1 − a2 = 15
i dodaj stronami otrzymasz
2a3 = 120 → a3 = 60
10 kwi 23:16
Coma13: a1 + a2 = 45
a2/a1 = a3/a2 = 60/a2 → a22 = 60a1
(a22) / 60 = a1
dalej dasz rade chyba
10 kwi 23:19
Coma13: tzn dobra pisze i tak nie mam nic lepszego do roboty a może komuś się przyda:
60/q + 60/q
2 = 45 // *q
2
−45q
2 + 60q + 60 = 0
−3q
2 + 4q + 4 = 0
Δ=16+48=64=8
2
q
1 =
−4−8−6 = 2
→ ciąg rosnący jak w treści zadania i zgadza się z osadem naszej intuicji
10 kwi 23:33
kaśka: skąd te −3 i 4
11 kwi 18:47
baranek chwalipięta :D: Które?
11 kwi 18:49
kaśka: −3q2
11 kwi 18:50
baranek chwalipięta :D: −45q2 + 60q + 60 = 0
−3q2 + 4q + 4 = 0
to?
Podzielili obustronnie przez 15.
11 kwi 18:53
kaśka: i w tym równaniu jest *q2 czy podzielić
11 kwi 18:53
kaśka: ok dzięki
11 kwi 18:58
baranek chwalipięta :D: | | 60 | |
jak jest * to razy, jak jest 60/q to |
| |
| | q | |
11 kwi 19:00
kaśka: teraz jasne
11 kwi 19:05