prosze o pomoc rozwiąż równania i nierówności
monia: prosze o pomoc rozwiąż równania i nierówności
−4ado kwadratu −16a+9 jest mniejsze od 0
−4ado kwadratu −16a+9=0
proszę niech ktos mi rozwiąże to krok po kroku
20 mar 15:23
monia: czy może mi ktoś chociaz udzielić wskazówek?
20 mar 15:32
Saizou : a może tak deltę i pierwiastki policzyć?
20 mar 15:32
monia: nie zabardzo wiem o co chodzi?
20 mar 15:35
20 mar 15:37
Karina:

−4a
2−16a+9<0
liczysz deltę i pierwiastki nierowności, nastepnie zaznaczasz na osi i odczytujesz wynik,
czyli
Δ=(−16)
2−4*9*(−4)=400
√Δ=20
x
1=4 x
2=U{−1}{2)
(−
∞;−0,5)∪(4;+
∞)
20 mar 15:39
monia: −4a2−16a+9<o
4a(−a−4)+9<o
(4a+9)(−a−4)<0
(2a+3)2razy (−a−4)<0 czy o to chodzi?
20 mar 15:40
monia: dzięki a z równością jak
20 mar 15:41
Karina: tak samo tylko kiedy obiczysz pierwiastki rownanie one są juz twoim rozwiązaniem {−0,5;4}∍x
20 mar 15:45
monia: dzięki a w inny sposób nie da rady tego rozwiązać ?
20 mar 15:48