trygonometria
rybson: Mam znaleźć liczbę rzeczywistą a taką, zę funckja f(x)=sin
6(x)+cos
6(x)+a(sin
4(x)+cos
4(x))
jest stała, oraz uzasadnić odpowiedź.
pomożecie dobrzy ludzie?
20 mar 15:08
Artur z miasta Neptuna:
sin
6 + cos
6 = (sin
2 + cos
2)(sin
4 − sin
2cos
2 + cos
4)
sin
4 + cos
4 = (sin
2 + cos
2)
2 − 2sin
2cos
2
więc:
f(x) = (sin
2 + cos
2)(sin
4 − sin
2cos
2 + cos
4) + a[(sin
2 + cos
2)
2 − 2sin
2cos
2] =
= ((sin
2 + cos
2)
2 − 2sin
2cos
2 − sin
2cos
2) + a[1− 2sin
2cos
2] =
| | −3 | |
= 1 − 3sin2cos2 + a −2asin2cos2 = (1+a) + (−3−2a)sin2cos2 ⇔ −3−2a = 0 ⇔ a = |
| |
| | 2 | |
20 mar 15:16
Artur z miasta Neptuna:
tylko dla takiego 'a' funkcja f(x) nie będzie zależna od (x) ... czyli będzie funkcją stałą
20 mar 15:17
ewa: sin
6x+cos
6x=(sin
2x)
3+(cos
2x)
3=...
Korzystam ze wzoru a
3+b
3=(a+b)(a
2−ab+b
2)
...=(sIn
2x+cos
2x)(sin
4x+cos
4x−sin
2xcos
2x)=sin
4x+cos
4x−sin
2xcos
2x=(
sin
2x)
2+(cos
2x)
2 −sin
2xcos
2x=...
tu korzystam ze wzoru a
2+b
2=(a+b)
2−2ab
...=(sin
2x+cos
2x)
2−2sin
2xcos
x−sin
2xcos
2x=1−3sin
2xcos
2x
Podobnie :
a(sin
4x+cos
4x)=a[(sin
2x+cos
2x)
2−2sin
2xcos
x]=a(1−2sin
2xcos
2x)
Zatem f(x)=1−3sin
2xcos
2x+a(1−2sin
2xcos
2x)=1+a−(3+2a)sin
2xcos
2x
| | 3 | |
Zeby funkcja była stała to część z x musi się zerować, czyli 3+2a=0, stąd a=− |
| |
| | 2 | |
20 mar 15:40
rybson: i ta stała wartość to bedzie 0 czyli
sin6+cos6=a(sin4+cos4) czy tak? dobrze zrozumiałem?
20 mar 15:41
rybson: ?
20 mar 16:08