pomocy
zadanie z FUNKCJI.
Od domu ani do domu jej kolezanki Marty prowadzi droga w linni prostej.Ania wybrala do Marty w
odwiedziny.Najpierw szła pieszo do przystanku autobusowego ,pozniej czekala na autobus,a
nastepnie wsiadla do autobusu,ktory dowiozł ją bezposrednio do domu kolezanki. Przystanek
autobusowy znajduje sie kolo domu Marty.Wykres przedstawia drogę Ani w zaleznosci od czasu.Z
jaką prędkoscią szla Ania do przystanku autobusowego? Z jaką srednią prędkością poruszla się
Ania zmierzając do Marty?
| s | 3km | km | ||||
ze wzoru na prędkość V = | = | = 3 | ||||
| t | 1h | h |
| s | 24km | km | ||||
V = | = | = 12 | ||||
| t | 2h | h |