ciag arytmetyczny
Ania: w ciagu arytmetycznym a1=7 r=8 Wyrazem tego ciagu jest liczba: 8, 71, 43, 56
20 mar 15:05
Artur z miasta Neptuna:
an = a1 + (n−1)*r = 7 + (n−1)*8 = −1 + 8n
−1 + 8n = 8 ⇔ NIGDY
−1 + 8n = 71 ⇔ n = 9
i tak dalej
20 mar 15:07
Ania: skad sie wzielo to 71?
20 mar 15:11
Artur z miasta Neptuna:
z treści zadania
20 mar 15:12
Ania: no ok a skad n=9
20 mar 15:16
Artur z miasta Neptuna:
| | 72 | |
−1 + 8n = 71 czyli 8n = 72 ... czyli n = |
| ... czyli n = 9 |
| | 8 | |
20 mar 15:20
Ania: ok dzieki
20 mar 15:22