Suma wyrazow ciagu
Lady_C: Suma n początkowych wyrazow pewnego ciagu wyraza sie wzorem Sn=4(2n−1) n∈N+
Wyznacz ten ciag
10 kwi 21:50
Coma13: o to jest pytanie..geometryczny czy arytmetyczny...


trzeba przyrównac wzór na sume do
wzoru na sumę z wzorów maturalnych...
2a
1 + a
n
S= −−−−−−−−− *n = 4(2n−1)
2
10 kwi 21:55
Coma13: an = 16n − 8 − 2a1
10 kwi 21:56
Coma13: a1 = 4(2*1−1) = 4 pierwsza jedynka w nawiasie to ze wzoru
10 kwi 21:57
Lady_C: ojej − jakos strasznie to wszystko brzmi
10 kwi 21:57
Coma13: http://www.cke.edu.pl/images/stories/Tablice/popr_tablice_mat.pdf
10 kwi 21:59
Coma13: strona 3 wzory na ciąg...arytmetyczny
10 kwi 21:59
Coma13: jeszcze mozesz liczyć r jak chcesz... an = a1 = (n−1)r
10 kwi 22:00
Coma13: liczysz r ?
10 kwi 22:03
Coma13: an = a1 + (n−1)r
10 kwi 22:04
Lady_C: merci

mielismy dopiero wprowadzenie pojecia ciągu i wielkanocny "prezent" od zajaczka − 2
strony zadan z ciagow
10 kwi 22:05
Coma13: policz mi r w nagrodę zobaczysz czy Ci dobrze pójdzie przekształcenie tego
10 kwi 22:07
Lady_C: w odpowiedz jest 4,8,8,8,8,..,
jakos duzo tych ósemek
10 kwi 22:08
Lady_C: zajmę sie tym zadaniem jutro

dzisiaj juz sobie daruje matematyke
10 kwi 22:10
Coma13: ja wracam za 10 minut....zapisz tylko co to jest w tej odpowiedzi bo nie wiem o co im
chodzi...
10 kwi 22:10
Lady_C: ok

cytuje odpowiedz " 4,8,8,8,... "
ja juz opuszczam forum ale jutro tu zajrze

milej nocy
10 kwi 22:14
Jacek Karaśkiewicz:
Oczywiście mamy Sn − Sn−1 = an
an = 4*(2n − 1) − 4*[2(n − 1) − 1] = 8n − 4 − 8n + 12 = 8
Pierwszy wyraz, jak już policzył Coma13 wynosi 4.
Później ciąg jest już stały.
A więc mamy ciąg:
an = 8, dla n > 1
a1 = 4
10 kwi 22:15
Coma13: no wiem wiem...tylko po prostu się zająłem innym zadaniem i nie skończyłem...ale dzięki
Jacek za dokończenie
10 kwi 22:24
Lady_C: Dziekuje Panom za pomoc
14 kwi 12:50