kolega tak mi rozwiązał, poproszę o sprawdzenie
ostrosłup: Zadania
W ostrosłupie prawidłowym sześciokątnym o wysokości 2√3 cm, ściana boczna jest nachylona do
płaszczyzny podstawy pod kątem alfa=pi/3. Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej
ostrosłupa.
Rozwiązanie
dane: h=2√3 cm, kąt alfa=60
V=1/3Pp*h
Pp=3a2√3/2
tg30=a/2√3
√3/3=a/2√3 //*2√3
a=6/3=2cm
Pp=6√3cm2
V=2√3cm*2√3cm2=12cm3
Pb=6*1/2ah2
(h2)2=b2−1
(h2)2=a2+h2−1
(h2)2=4+12−1
h2=√15cm
Pb=6√15cm2
20 mar 14:52
dero2005:

H = 2
√3 cm
α = 60
o
| | 2√3 | |
hs = |
| H = 4 cm → wysokość ściany bocznej
|
| | 3 | |
h =
√hs2 − H2 =
√42 − (2√3)2 =
√16−12 =
√4 = 2 cm
| | 2 | | 4 | |
a = |
| √3h = |
| √3 cm → krawędź podstawy
|
| | 3 | | 3 | |
| | 3a2√3 | |
Pp = |
| = 8√3 cm2 → pole podstawy
|
| | 2 | |
| | 4 | |
Pb = 3*a*hs = 3* |
| √3*4 = 16√3 cm2 → pole boczne
|
| | 3 | |
| | Pp*H | | 8√3*2√3 | |
V = |
| = |
| = 16 cm3 → objętość |
| | 3 | | 3 | |
20 mar 18:02
reksio: sorry ale objetosc jest 12cm3
20 mar 18:25
dero2005:
Dlaczego?
20 mar 18:53
ostrosłup: Mam pytanie, czy nachylenie krawędzi ściany do podstawy również wynosi 60 stopni?
20 mar 19:36
ostrosłup: i dziękuję za odpowiedź...
20 mar 19:37
ostrosłup: bo wydaje mi się, że przy krawędzi ten kąt jest mniejszy i stąd ta róznica w wynikach
20 mar 19:41
dero2005:
W zadaniu napisałeś, że ściana boczna (nie krawędź ) jest nachylona do
| | π | |
podstawy pod kątem |
| czyli 60o, natomiast krawędź boczna ostrosłupa jest nachylona do |
| | 3 | |
podstawy pod kątem ≈62
o34'
20 mar 19:48
dero2005:
poprawka − kąt pochylenia krawędzi bocznej wynosi ≈56o19'
20 mar 19:56