Równania trygonometryczne
Filip: Jak zacząć podane przykłady?
a)sin2x tgx=sinx
b)1+sin2x=cos2x
c)2sin2x+2sinx=2cosx+1
d)2sin2x−sin22x=cos22x
20 mar 14:16
Artur z miasta Neptuna:
| | sinx | |
a) sin2x * tgx = 2sinxcosx * |
| = 2sin2x |
| | cosx | |
b) 1 − cos2x = 2sin
2x
20 mar 14:24
Mila: c)
4sinx cosx+2sinx−2cosx−1=0
(4sinx cosx−2cosx)+(2sinx−1)=0
2cos(2sinx−1) + (2sinx−1)=0
(2sinx−1)(2cosx+1)=0 dalej na pewno potrafisz
20 mar 14:44
Mila: d)2sin2x−sin22x=cos22x
2sin2x=sin22x+cos22x
2sin2x=1
dalej działaj sam
20 mar 14:47