całka
PuRa: Gdy mamy np. taką całkę:
To dlaczego muszę to liczyć jako rozbicie mianownika na postać (x −x1)(x + x2)
| | 5 | | 1 | |
A nie mogę liczyć przed postawianie ( x − |
| ) = √ |
| t |
| | 2 | | 4 | |
20 mar 14:10
Artur z miasta Neptuna:
a jak zrobisz takie podstawienie, to co otrzymasz

... zapisz to tutaj
20 mar 14:12
Artur z miasta Neptuna:
bo jeżeli dobrze patrze to będzie:
| | 1 | |
C * ∫ |
| dt ... a takiej całki nie potrafisz rozwiązać (przynajmniej z takiej |
| | t2 − 1 | |
postaci)
20 mar 14:15
PuRa: Nie wiem, bo nie liczyłam, ale zapewne na dole wyjdzie " t2 + 1 " a więc z wzoru na arctg...
20 mar 14:15
PuRa: dobra, dobra zgadza się tam będzie " t
2 − 1 "
20 mar 14:17
PuRa: To teraz takie pytanie
czy jest różnicą czy rozbije sobie mianownik: x
2 − 5x + 6
na: (x −1)(x−6) czy (x−2)(x−3)
?
20 mar 14:19
Artur z miasta Neptuna:
jest ... bo :
(x −1)(x−6) = x2 − 7x + 6
(x−2)(x−3) = x2 − 5x + 6
20 mar 14:21
PuRa: Nom... faktycznie jest
| | 4x+3 | |
A teraz tak, jeżeli mam całkę: ∫ |
| dx |
| | x2 −5x +6 | |
| | 2x−5 | | dx | |
i rozbijam to na: 2 ∫ |
| dx + 13 ∫ |
| |
| | x2 −5x +6 | | x2 −5x +6 | |
Z 1wszej zostaje: ln | x
2 −5x +6 | + C1
a z drugiej: − 11 ln | x−2| + 15 ln |x−3| + C2
To w odpowiedziach nie uwzględniam 1wszej całki, czy co?
20 mar 14:30
Artur z miasta Neptuna:
oczywiście że uwzględniasz całość
20 mar 14:32
Artur z miasta Neptuna:
to co ... to:
∫ 5 dx = ∫ dx + ∫2 dx + ∫2dx = x + 2x + 2x + c .... = 2x + c

no chyba nie
20 mar 14:33
PuRa: Tzn. no ja bym uwzględniła, aczkolwiek w odpowiedziach właśnie nie uwzględniają ( nie wiedzieć
czemu) może jest to postać równoważna?
20 mar 14:36
Artur z miasta Neptuna:
oczywiście że równoważna, bo:
2ln |x2−5x+6| = 2ln |(x−2)(x−3))| = 2ln |x−2| + 2ln|x−3| ... i to się tam po redukuje z
dalszymi 'członami'
20 mar 14:39
PuRa: Jak sie redukuje?
Błędem było by zapisanie odpowiedzi końcowej:
2 ln | x2 −5x +6 | 13 ( − 11 ln | x−2| + 15 ln |x−3| ) + C
?
20 mar 14:51
20 mar 14:54
PuRa: To po co liczyliśmy A i B ?
skoro w odp. ich nie uwzględniamy?
20 mar 14:56
Artur z miasta Neptuna:
A = −1
B = 1

(bądź na odwrót .. zależy który ułamek jest jako pierwszy u Ciebie)
jeśli wyszły Ci inne A,B to źle je wyliczyłaś
20 mar 15:00
Artur z miasta Neptuna:
| | 4x+3 | | 2x−5 | | 13 | |
∫ |
| dx = 2∫ |
| dx + ∫ |
| dx = |
| | x2−5x+6 | | x2−5x+6 | | x2−5x+6 | |
| | 1 | | −1 | | 1 | |
= 2ln|x2−5x+6| + 13∫ |
| dx = 2ln|(x−2)(x−3)| + 13∫ |
| dx + 13∫ |
| dx |
| | (x−2)(x−3) | | x−2 | | x−3 | |
=
= 2ln|x−2| + 2ln|x−3| − 13ln|x−2| + 13ln|x−3| + c = 15ln|x−3| − 11ln|x−2| + c
20 mar 15:03
PuRa: A = −11
B = 15
....
20 mar 15:04
PuRa:
Ja liczyłam to tak:
| 4x + 3 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| x2 −5x +6 | | x−2 | | x−3 | |
i z tego wyszło A = − 11 i B = 15
20 mar 15:07
PuRa: Oraz dodatkowe pytanie:
| | 2 | | 5 | | 1 | |
Jak moja odpowiedź jest: |
| ln | x− 1| − |
| ln | x + |
| | + C |
| | 5 | | 3 | | 2 | |
| | 2 | | 5 | | 1 | |
A w odpowiedziach: − |
| ln | x− 1| + |
| ln | x + |
| | + C |
| | 5 | | 3 | | 2 | |
to jest to bład czy nie?
20 mar 15:09
Artur z miasta Neptuna:
no to widzisz ... to patrz co zrobiłaś
| 4x+3 | | A | | B | |
| = |
| + |
| |
| x2−5x+6 | | x−2 | | x−3 | |
tak rozłożyłaś
a nie:
| | 2x−5 | | 1 | | f' | | A | | B | |
2* |
| + 13* |
| = 2* |
| + |
| + |
| |
| | x2−5x+6 | | x2−5x+6 | | f | | x−2 | | x−3 | |
obie metody są prawidłowe i dają ten sam wynik ... ale nie można zrobić z nich sumy ... a to
właśnie zrobiłaś ... patrz 14:30

To wygląda tak, jakby tą całkę zrobiły dwie osoby na różne sposoby ... ty masz ich rozwiązania
i trochę od tego spisałaś, a trochę od tego.
20 mar 15:11
Artur z miasta Neptuna:
PURA −−− to jest BŁĄD
20 mar 15:11
PuRa:
To do czego powinnam przyrównać A(x−3) + B(x−2)
Bo nie wiem? Do 1?
20 mar 15:17
PuRa: Tak zgadza się do 1, dobra dzięki za pomoc
20 mar 15:18
Artur z miasta Neptuna:
albo robisz jednym sposobem (czyli do wyjściowego ułamka z licznikiem '4x−3')
albo drugim (czyli po przekształceniu ułamka ... do licznika '1')
jak zrobisz ... wsio ryba .. ale nie rób tak jak zrobiłaś 14:30
że najpierw przekształcasz (idąc w stronę drugiego sposobu) po czym podstawiasz jak w pierwszym
sposobie
20 mar 15:19