Równania trygonometryczne
Filip: Proszę o sprawdzenie zadania.
co zrobiłem źle z tym przykładem?
cos2x−sinx=0
1−2sin2x−sinx=0
1−sinx(2sinx+1)=0
1−sinx=0 ∨ 2sinx=−1
sinx=1 ∨ sinx=−12
x=12π+2kπ ∨ x=43π+2kπ ∨ x=53π+2kπ , k∊C
W odpowiedziach mam podany taki wynik:
x=32π+2kπ ∨ x=π6+2kπ ∨ x=56π+2kπ
20 mar 14:07
Artur z miasta Neptuna:
1−sinx(2sinx+1)=0 nie oznacza, że 1−sinx=0 ∨ 2sinx=−1
20 mar 14:09
Artur z miasta Neptuna:
gdyby było:
(1−sinx)(2sinx+1)=0
to wtedy miałbyś rację
20 mar 14:10
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 | | π | | 5π | |
sinx = |
| ⇔ x = |
| +2kπ ⋁ x = |
| +2kπ  |
| | 2 | | 6 | | 6 | |
20 mar 14:11
Filip: To w takim razie od tego momentu: 1−sinx(2sinx+1)=0 jak dalej wygląda rozwiązywanie?
20 mar 14:13
Artur z miasta Neptuna:
inaczej to się rozwiązuje:
1−2sin2x − sinx = 0
t = sinx ; t∊<−1;1>
1 − 2t2 − t = 0
−2t2 −t + 1 = 0
Δ=...
t1 = ...
t2 = ...
sinx = t1 , t2
x = ....
20 mar 14:20
Filip: aha... to teraz już zrobię, dzięki!
20 mar 14:27