matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proszę o pomoc
larysa:
Stosując wzory skróconego mnożenia , rozłóż wielomian W na czynniki, gdy :
1
1. W(x)=64−
x
2
9
2. W(x)=−x
2
+81 3. W(x)=64x
3
−1 4. W(x)=1+216x
3
2
1
5. W(x)=x
2
+
x+
3
9
6. W(x)=625x
4
−81
20 mar 14:03
Artur z miasta Neptuna:
64 = 8
2
x
2
x
= (
)
2
9
3
x
x
W(x) = (8 −
)(8 +
)
3
3
ANALOGICZNIE RESZTĘ
20 mar 14:04