Oblicz pole trapezu
Hub: w trapez prostokątny można wpisać okrąg. Jedna z jego podstaw ma długość, druga zaś 3a.
Oblicz pole trapezu oraz długość odcinka łączącego środki ramion.
Długość odcinka jest prosta bo to średnia arytmetyczna długości podstaw, czyli 2a
Ale jak zapisać pole w zależności od a?
10 kwi 21:07
tim: Jest to zadanie maturalne?
10 kwi 21:16
Coma13: a ta jedna z podstaw ma dlugość....

HUB napisz
10 kwi 21:19
Mariusz: czy prawdziwy jest wzór x+r=y x i y to ramiona trapezu
10 kwi 21:27
Coma13: nie jest prawdziwy
10 kwi 21:28
Jacek Karaśkiewicz:

H = 2z
A = z + x
3A = z + y
4A = 2z + x + y = H + x + y
x + y = 4A − H
N = y − x = 2A
(H)
2 + N
2 = (x + y)
2
(H)
2 + (2A)
2 = (x + y)
2
H
2 + 4A
2 = (4A − H)
2
H
2 + 4A
2 = 16A
2 − 8AH + H
2
8AH = 12A
2
8H = 12A
H =
32A
S =
12(A + 3A)*H = 2AH = 3A
2
Niepotrzebnie tyle oznaczeń, przez to trochę traci się czytelność. Mam nadzieję, że nie
popełniłem żadnego błędu...
10 kwi 21:28
Mariusz: napewno możemy skorzystać z wzoru że 4a=x+y
10 kwi 21:29
tim: Napewno dobrze
10 kwi 21:29
Hub: a kurcze, sory: jedna ma długość a a druga 3a
11 kwi 09:44
Hub: ale Jacek Karaśkiewicz dobrze rozwiązał zgodnie z odpowiedziami, dziękuję i pozdrawiam
11 kwi 09:47