kąt środkowy,równania prostej
smerfetka: kąt środkowy i wpisany sa oparte na tym samym łuku, jaką miarę ma każdy z nich jeśli łuk, na
którym sa oparte stanowi połowę okręgu ?
napisz równanie prostej która jest równoległa do prostey y= −2x +7 i przechodzaca przez punkt
A=(−3,4)
napisz rownanie prostej ktora jest prostopadła do prostej y = −2x + 7 i przechodzaca przez
punkt A=(−3,4)
wytlumaczcie mi to proszę
20 mar 13:52
ewa: Kąt środkowy =1800
Kat wpisany=900
20 mar 14:41
ewa: "napisz równanie prostej która jest równoległa do prostey y= −2x +7 i przechodzaca przez punkt
A=(−3,4)"
Skoro ma być równoległa do dane prostej to musi mieć ten sam wspólczynnik kierunkowy, czyli
y=−2x+b
Skoro A należy do tej prostej to jego współrzędne spełniają jej równanie. (podstawiam za x i y
współrzędne punktu A):
4=−2*(−3)+b
4=6+b
b=−2
Równanie poszukiwanej prostej: y=−2x−2
20 mar 14:46
ewa: "napisz rownanie prostej ktora jest prostopadła do prostej y = −2x + 7 i przechodzaca przez
punkt A=(−3,4)"
Zaczynamy od wzoru ogólnego: y=ax+b
Skoro ma być prostopadła do prostej y=−2x+7, to iloczyn ich współczynników kierunkowych ma być
równy (−1), czyli ma być:
a*(−2)=−1 /:(−2)
| | 1 | |
czyli wzór ma postać: y= |
| x+b |
| | 2 | |
i tak jak poprzednio podstawiamy współrzędne punktu A:
b=5,5
| | 1 | |
Poszukiwana prosta ma wzór: y= |
| x+5,5 |
| | 2 | |
20 mar 14:52