Krótkie pytanie z trygonometrii
jamjestja: Witam,
Czy sformułowanie sin(60 + 45) jest równoważne sin(60)+sin(45)?
20 mar 13:38
Artur z miasta Neptuna:
absolutnie NIE
20 mar 13:39
Artur z miasta Neptuna:
sin(60 + 45) = sin60cos45 + cos60sin45
20 mar 13:39
Artur z miasta Neptuna:
| | √2 | |
gdyby Twoje sformułowanie było prawidłowe to: 1 = sin (90) = sin 45 + 45 = |
| + |
| | 2 | |
czyli: 1 =
√2 ... ciekawe ... nieprawdaż

20 mar 13:41
jamjestja: Wolałem się upewnić

Bez nerwów

Dziękuję bardzo
20 mar 13:44